Een moment van voldoening

Door Femme op maandag 24 december 2007 16:48 - Reacties (1)
Categorieën: Harde schijven, Raid-adapters, Views: 6.755

Ieder mens die een enigzins gelukkig leven leidt, zal wel eens een moment van voldoening beleven. Bijvoorbeeld na het leveren van een bijzondere sportieve prestatie, zoals het bereiken van de pro-status in Tennis op de Wii. Wij tweakers beleven glorieuze momenten als we na velen uren of dagen prutsen eindelijk een lastige configuratie of pittig stukje devwerk aan de praat krijgen. Op vergelijkbare wijze raak ik in extase als ik grafiekjes zoals het onderstaande exemplaar zie ontstaan. Na vele dagen van benchen worden eindelijk de verbanden zichtbaar.


Het produceren van dergelijke grafiekjes was al een bevredigende doch tijdrovende bezigheid toen ik ze nog handmatig moest bouwen in Excel. Nog leuker wordt het als je zelfgeprogde tool ze na het maken van een aantal instellingen automatisch klaarbakt. De data in deze grafiekjes komt rechtstreeks uit de benchmark database en wordt met behulp van jpgraph tot beeldmateriaal gemaakt. Hoe dat in zijn werk gaat zie je in de onderstaande screenshots.

http://tweakers.net/ext/f/d3OmgOV6cPTwOtSAIgvgZNXm/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/kBqt7nuPJVNOlExgawOhqAD7/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/DlhM8WA2qJzAdgwekKNvjOkt/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/3VcwY1mQVVmRZ5aDdJRv9b5j/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/gcebiv5jnBFw1nHA9zQ07uPI/thumb.png

Hopelijk heeft inmiddels ook de inhoud van de grafiek je interesse gewekt. De grafiek toont de voorlopige resultaten van een nieuw projectje waarmee ik bezig ben. Hierin vergelijk ik de prestaties van diverse harde schijven in raid-configuraties van verschillende aantallen schijven. Wegens omstandigheden is er momenteel een riante collectie harde schijven van uiteenlopend fabrikaat op kantoor aanwezig. Naast de Raptors voor mijn benchmarks van raid-adapters liggen er onder andere zeven stuks Seagate Barracuda 7200.9 80GB, tien stuks Western Digital Caviar RAID Edition 2 500GB en zes stuks Seagate Cheetah 15K.5 146GB.

De Barracuda's zijn afkomstig uit onze nieuwe Dell-officeserver die werd besteld met de goedkoopste sata-schijven die je bij Dell kon krijgen. Het vervangen van 80GB exemplaren door zelfgekochte serverwaardige 500GB schijven bleek goedkoper dan het direct bestellen van 500GB schijven bij Dell. De Barracuda 7200.9 is een uitstekend voorbeeld van een trage 7200 toeren schijf. De Caviar RE2's zullen binnenkort in een nieuwe fileserver ingezet gaan worden en zijn een voorbeeld van een goed presterende 7200rpm schijf die geschikt is voor continu gebruik in servers. De Seagate's Cheetah 15K.5 zijn geleend uit een Dell PowerVault MD3000i, waarvoor dank aan Dell. Dankzij perpendiculaire opslagtechnologie is de Cheetah 15K.5 een waar kanon. Hij levert sequentiële transfer rates van maar liefst 129MB/s. Resultaten van de Raptor WD740ADFD moeten nog verkregen worden. Tevens zal de Hitachi Travelstar 7K200 in aantallen tot twaalf stuks gebenched gaan worden. De Travelstar 7K200 is een 2,5 inch notebookschijfje met een toerental van 7200rpm en wordt als Travelstar E7K200 geleverd in een variant voor servergebruik.

De raid-adapter die in de tests wordt gebruikt is een Areca ARC-1680. Dit apparaat is één van de snelste raid-adapters die momenteel verkrijgbaar is. Omdat hij beschikt over een sas-controller kunnen schijven met zowel een serial attached scsi- als serial ata-interface op dezelfde controller getest worden en dus in gelijke omstandigheden vergeleken worden. De tests werden uitgevoerd in raid 5.


Het moge duidelijk zijn dat een harde schijf die in een enkelvoudige opstelling sneller is dan een ander model harde schijf, ook in raid betere prestaties levert. De echt interessante vragen waarop mijn onderzoek antwoord zal kunnen verschaffen is of de performance scaling van tragere harde schijven beter is dan die van snelle schijven als het aantal disks toeneemt. Verder is het interessant om een antwoord te vinden op de vraag bij welk aantal schijven een tragere disk sneller is dan een sneller en duurder model.

Uit de voorlopige resultaten kunnen al een aantal conclusies getrokken worden. In de bovengeplaatste grafiek van de desktopprestaties levert de Cheetah 15K.5 met een enkele schijf al zodanig goede prestaites dat de trage Barracuda 7200.9 daar zelfs in een raid 5-configuratie van zes drives niet aan kan tippen. De Caviar's RE2 zijn met vier schijven nog steeds trager dan de enkele Cheetah en leveren met zes schijven in raid 5 vergelijkbare prestaties als drie Cheetah's. Om de prestaties van vier Cheetah's te evenaren zijn acht Caviar's RE2 nodig.

Het beeld in de workstationbenchmarks is grotendeels vergelijkbaar. De Barracuda's zijn als zesspan trager dan een enkele Cheetah. Zes Caviar's zijn nagenoeg evensnel als drie Cheetah's en acht Caviar's leveren gelijke prestaties als vier Cheetah's.


In de databasetests ziet de situatie er nog minder rooskleurig uit voor de 7200-toeren sata-disks. Er zijn zes Caviar's nodig om een betere performance te leveren dan een enkele Cheetah. Tien stuks leveren prestaties op het niveau van vier Cheetah's. De Barracuda 7200.9 komt in geen enkele van de geteste configuraties in de buurt van de performance van de Cheetah 15K.5. De verhoudingen in de fileservertests verschillen niet veel van die in de databasetests.
De resultaten van de Raptor WD740ADFD en Travelstar 7K200 zullen automatisch aan de grafieken toegevoegd worden zodra de gegevens beschikbaar zijn.

Volgende: Vergelijking van onboard raid-controllers 12-'07 Vergelijking van onboard raid-controllers
Volgende: Adaptec RAID 3805 benchmarks 12-'07 Adaptec RAID 3805 benchmarks

Reacties


Door Tweakers user Reinstein, dinsdag 25 december 2007 01:17

JpGraph is inderdaad een mooi stukje software, ik gebruik het ook vaak om automatische grafiekjes te tekenen. Je kunt nog wel ff een TTF font laden, dan ziet de tekst er iets mooier uit :)

Reageren is niet meer mogelijk