Philips LivingColors en rgb-ledverlichting

Door Femme op donderdag 20 december 2007 23:18 - Reacties (15)
Categorie: Led-verlichting, Views: 26.404

Led-verlichting kan al enige tijd op mijn bijzondere belangstelling rekenen. Leds zijn energiezuinig, compact en kleurrijk, en bieden daardoor veel meer mogelijkheden dan de eentonige kleuren van de aloude gloeilamp. Ik was dan ook zeer verheugd toen gisterenochtend een onbekend pakket werd bezorgd dat naar later bleek een Philips LivingColors bevatte. Het Tweakers.net-kerstpakket van 2007 is een schot in de roos. Thanks Daniël en Roelant :* .

Ik maak inmiddels ruim twee jaar volop gebruik van led-verlichting, waaronder de mogelijkheden die leds bieden voor het produceren van een lichtkleur anders dan (warm)wit. Door het mengen van verschillende kleuren leds zijn hele mooie effecten mogelijk. Een belangrijke beperkingen van de huidige ledlampen is de weergave van wit licht. Hoewel de kwaliteit van de beste warmwitte leds steeds beter wordt komen ze nog steeds niet in de buurt van de aangename lichtkleur van halogeenverlichting. De oplossing is het mixen van warmwitte leds met leds die warmere kleuren rood en geel produceren. Na het een en ander uitgeprobeerd te hebben kwam ik twee jaar geleden tot de volgende opstelling:
Inmiddels zijn er van een aantal fabrikanten rgb-ledspots verkrijgbaar waarvan de kleur op afstand ingesteld kan worden. Ook Philips heeft de mogelijkheden van gekleurde leds ingezien en heeft met de LivingColors één van de eerste plug and play consumentenproducten op de markt gebracht. Het apparaat is een mooi staaltje industrieel ontwerp dat niet alleen esthetisch geslaagd is maar ook functioneel is. Een voorbeeld is de heatsink die de internals van het apparaat de vorm geven van een hoorn.

De LivingColors biedt me de gelegenheid om het effect van rgb-leds eens zelf uit te proberen. De resultaten zijn uitstekend. Voor een led-lamp is de lichtopbrengst van de LivingColors behoorlijk groot. Om maximaal effect te bereiken dient er weinig omgevingslicht in de ruimte aanwezig te zijn. Voor de verlichting van een complete ruimte heb je meerdere lampen nodig en dat is een vrij dure grap (online prijzen vanaf 107 euro) als je het apparaat niet van de kerstman gekregen hebt. Voor in de huiskamer is het spectrum van geel tot en met magenta het meest interessant. Hieronder een aantal foto's van kleureffecten:
De Philips LivingColors bewijst dat rgb-leds uitstekend werken. Ik ben inmiddels bezig aan Huis 2.0, een boerderij die geheel verbouwd zal worden. Ik heb hier de vrijheid om spots in het plafond te gebruiken (vrij lastig in beton). In onder andere de woonkamer, keuken en eetkamer wil ik op op regelmatige afstanden van elkaar duo's van warmwitte ledspots en rgb-ledspots plaatsen als basisverlichting.

Volgende: Adaptec RAID 3805 benchmarks 12-'07 Adaptec RAID 3805 benchmarks
Volgende: Tweakers.net behind the screens II 12-'07 Tweakers.net behind the screens II

Reacties


Door Tweakers user Woudloper, vrijdag 21 december 2007 08:50

Mooie steriele opstelling heb je daar. Bij ons is het wat rommeliger :P Als ik die ledverlichting zo zie is dat een serieuze optie voor mijzelf in de toekomst. Nu heb ik ongeveer 50/50 halogeen en peertjes...

Door Tweakers user momania, vrijdag 21 december 2007 09:04

Ken je toevallig ook al rgb-ledspots die via X-10 te bedienen zijn? Ik kan ze atm alleen maar vinden met een IR oogje om de kleur in te stellen.

Wel moet ik zeggen dat die nieuwere rgb-ledspots verschrikkelijk mooi licht af kunnen geven zeg :9 Alleen met ~60 euro per stuk zijn ze wel prijzig.

Door Tweakers user Femme, vrijdag 21 december 2007 13:31

Mooie steriele opstelling heb je daar. Bij ons is het wat rommeliger :P Als ik die ledverlichting zo zie is dat een serieuze optie voor mijzelf in de toekomst. Nu heb ik ongeveer 50/50 halogeen en peertjes...
Is inderdaad een beetje kaal. Het appartement was toen net geschilderd en van vloeren en meubilair voorzien.

Ledverlichting biedt veel mogelijkheden maar is vooralsnog wel erg prijzig. Niet alleen zijn de ledspots duurder dan halogeenlampjes, ook heb je er meer nodig om dezelfde lichtopbrengst te bereiken. Vanwege de lagere lichtopbrengst en de moeilijkheid van het bereiken van een aangenamen lichtkleur is het belangrijk om een goed lichtplan uit te dokteren. Alleen maar warmwitte leds in een ruimte ophangen levert voor mij althans geen bevredigend resultaat.
Ken je toevallig ook al rgb-ledspots die via X-10 te bedienen zijn? Ik kan ze atm alleen maar vinden met een IR oogje om de kleur in te stellen.
Ik heb er nog geen oplossingen voor gezien. Het zou inderdaad wel handig zijn als ze bestuurd zouden kunnen worden door een gestandaardiseerd domoticasysteem ipv een of andere fabrikanteigen oplossing die waarschijnlijk in korte tijd afgedankt wordt.

Als het infrarood is zou je de bediening wel aan universele afstandsbedieningen moeten kunnen overlaten.

Ik wil in mijn nieuwe huis overigens ook vol gaan inzetten op domotica maar dan wel met een betrouwbaar draadloos systeem. Mijn ervaringen met X10 zijn niet geweldig.

Door Tweakers user momania, vrijdag 21 december 2007 13:38

Als het infrarood is zou je de bediening wel aan universele afstandsbedieningen moeten kunnen overlaten.
Probleem is alleen met IR dat die oogjes vaak op de rand van de rgb-spot zitten en je met deels weggewerkte spots je die dus niet kan bereiken.
Ik wil in mijn nieuwe huis overigens ook vol gaan inzetten op domotica maar dan wel met een betrouwbaar draadloos systeem. Mijn ervaringen met X10 zijn niet geweldig.
X10 werkt idd niet altijd even goed en heeft nog redelijk wat beperkingen merk ik zelf.
Ik heb zelf niet zo'n groot huis dus het signaal werkt wel prima, maar het is toch nog storings gevoelig. Zware apparaten zijn wel te filteren, maar ook zonder dat er zware apparaten draaien lijkt het signaal soms verloren te gaan.

Door Tweakers user Venator, woensdag 2 januari 2008 12:02

Ken je toevallig ook al rgb-ledspots die via X-10 te bedienen zijn? Ik kan ze atm alleen maar vinden met een IR oogje om de kleur in te stellen.
Quancom heeft wel wat mooie controllers wat dat betreft, er is tevens een zeer uitgebreide SDK. Heb zelf de ethernet controller, werkt perfect. Hangt in de meterkast naast de switch :) Probleem is echter dat ook deze nog steeds geen RGB spots kan aansturen. Het enige wat ik tot nu toe heb gezien wat een beetje normaal werkt zijn de DMX RGB controllers (te koop via b.v. AppLED.nl). Deze kun je gewoon programmeren naar het schijnt, heb ze echter nog niet kunnen proberen wegens ziekte :(

Door Tweakers user Anoniem: 240375, vrijdag 4 januari 2008 18:13

Je opstelling is écht wel knap.

Ik zou graag m'n huis ook inrichten met een paar LED-bars, alleen weet ik niet goed waar ik moet beginnen. Zou je me een paar tips kunnen geven of vertellen waar jij jouw LED-tubes hebt gehaald? Thnx.

Door Tweakers user 97133, donderdag 7 februari 2008 21:42

Ziet er zeer mooi en relaxed uit. Grote kamer met zeer relaxte loungebank zo te zien. Lekker ruim opgesteld.

Ik ga mijn nieuwe appartement ook volledig inrichten met Led verlichting (RGB) van Triolight. Ik heb nu wat X10 spul, en wat statische kleuren spots en halogeen verlichting, best leuk, maar tijd voor verandering. Bij Triolight heb ik alvast een testsetje van RGB led slang gekocht en wat test spotjes om te kijken welk licht het beste is, maar tot nu toe valt mijn keuze op warmwit.

Nou nog 1 jaar en 2 maanden wachten op mijn nieuw appartement. :(

Door SalimRMAF, zaterdag 22 maart 2008 18:19

Hallo,

Even een vraagje over de LED-spots; ik heb er 3 in mijn kamer. Ik heb ze aangesloten op 220V serie-schakeling. Maar wanneer ik de licht-switch uitzet, blijven de LED's toch nog licht geven?!?! Hoe kan dat; Er is maar 1 stroomdraad waar dan nog stroom op zit, omdat de andere is uitgesloten. Is dit ook bij jullie? Een mogelijkheid is dat er toch nog een beetje stroom blijft lopen door een stroomdraad, ook al is er geen circuit. Daardoor zullen de LED's toch een beetje aangaan. Ze zijn immers superzuinig. ;)

Door Tweakers user m.theloosen, vrijdag 25 juli 2008 00:12

Hey Femme, Hoe kom je aan al deze LED inspiratie voor je nieuwe huis op deze plaatjes?

Door Stefan Patrijs, donderdag 25 september 2008 00:38

Heel mooi initiatief. Ik heb momenteel Philips LivingColors thuis, maar het enige nadeel vind ik dat ze niet via de computer of universele afstandbedieningen te bedienen zijn.
Er is wel een hack op elektuur waar de afstandbediening wordt omgebouwd tot een communicatie device.
Ik zit er aan te denken om een DMX netwerk te bouwen en die uiteindelijk aan te sluiten op de computer met een usb naar DMX adapter. Zo kan ik bijvoorbeeld het licht automatisch aanzetten als het donker is en als ik thuis ben bijvoorbeeld. Of random een licht profiel selecteren.
Maar ik zie nog veel meer mogenlijkheden.
Ik wil in mijn nieuwe huis overigens ook vol gaan inzetten op domotica maar dan wel met een betrouwbaar draadloos systeem. Mijn ervaringen met X10 zijn niet geweldig.
Wat doet een gebruiker als de afstandbediening het niet doet? Gewoon nog een keer proberen ;-)

Door Eric, donderdag 27 november 2008 21:45

Hallo Femme,

Echt mooi die huiskamer. Zelf wil ik ook zoiets in mijn nieuwbouw woning gaan aanbrengen alleen mijn vraag is hoe of waar heb je de bak vandaan waarin het licht zit?

Heb een mooie oplossing gevonden via http://www.oracdecor.com/...yleguide_contemporary.htm maar dit is een relatief duur grapje.

Dus mijn vraag is eigenlijk hoe kom je aan zo'n bak of heb je deze zelf getimmerd?

Eric

Door Stefan, donderdag 21 mei 2009 09:48

Ja echt super mooi gedaan. Ik heb ook nog een aantal hele mooie voorbeelden gevonden op:

http://www.ledisvet.nl/to...elden_led_verlichting.php

Er staan veel foto's van hoe mensen de LED strips hebben toe gepast. Ik ga ook een LED strip in mijn huiskamer langs het plafond bevestigen.

Succes met je nieuwe huis!

Stefan

Door Tweakers user matje_kater, zaterdag 9 januari 2010 22:29

Het is wel lang geleden maar het ziet er strak uit zowel het interieur als de led's

Door Remco, vrijdag 7 mei 2010 16:02

Ziet er super uit. Ik was ook van plan LED toe te passen in twee koven, heb ze al in plafondspots.

Nu, hoe heb je de koven gemaakt? Welke materialen etc? Ze zijn kennelijk niet standaard te koop, althans, ik kan niet iets vinden middels de welbekende zoekmachines.

Door Tweakers user Fietsbel, zaterdag 28 mei 2011 14:42

Zijn er al foto's van de boerderij met de LED verlichting? :)

Reageren is niet meer mogelijk